Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Анкета
Вашият избор на училище за 1 клас се определя от:

престижа на училището
престижа на училището
63% [91 гласували]

разстоянието до дома
разстоянието до дома
30% [44 гласували]

други
други
7% [10 гласували]

Брой гласували: 145
Трябва да сте регистриран за да можете да гласувате.
Начало: 08.01.14

Архив
ЧАСОВНИК

Забавно!
Игри за най-малките ни ученици

създадени от големите ученици

Игра за двама
Смятай със Снежанка
Игра "Судоку"

Знаеш ли английски?
Твоята зодия

още игри
Йерархия на статиите
Опасности за децата през лятото >>


ОПАСНОСТИ ПРЕД ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТОТОПрез лятото децата имат много свободно време, тъй като не са на училище и това крие предизвикателства и опасности. Свободното време често е изпитание за учениците, особено ако родителите са прекалено ангажирани служебно.

Какви са основните опасности пред децата през лятото?

На улицата – прекарването на много време на улицата крие рискове, свързани с липсата на родителски контрол при общуването на децата с непознати. Ако родителите нямат доверителна връзка с децата си, могат да да пропуснат появата на опасни „приятелства”, които да отклонят ученика от позитивното му развитие. Възможно е детето да бъде изкушено от лесни начини на забогатяване или от употреба на алкохол и наркотици.
Съществуват и други опасности – пътнотранспортни произшествия, повишен риск от травми при игри и спорт, ухапвания от бездомни кучета.

В дома – Ако децата са сами през деня има рискове, свързани с аварии, пожари и наводнения. Когато родителите са на работа, децата трябва да знаят, че на непознати не се отваря входната врата. Ако пред асансьора чакат съмнителни лица или хора в нетрезво състояние, добре е детето да изчака следващия асансьор. Детето не трябва да дава информация ако излиза за по-дълго, от която да стане ясно, че в дома няма хора.

Сред природата – Лятото е отпускарски сезон и това също крие много рискове.
Децата трябва да знаят, че има опасни насекоми и влечуги и затова при евентуално ухапване веднага трябва да се потърси помощ.. Опасни са неохраняемите плажове и водоеми и дългия престой на слънце. Повишени са и рисковете от травми и контузии.
Рисковете от бране на гъби или от ядене на непроверени храни, също трябва да се избягват.

Скъпи родители,
родителският контрол не трябва да отслабва през лятото. Имайте търпението да изслушвате преживяванията на децата си през ваканцията, говорете за рисковете, които крие свободното време. От особено значение е всяко дете да знае спешния и безплатен телефонен номер 112 и в какви случаи може да се обади на него.
Димитър Лазаров
психолог